«Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία» την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης!

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία» την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης!

Μια σημαντική εκδήλωση αφιερωμένη στις Μικρασιατικές μνήμες φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 με την υποστήριξη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Το ΙΔΙΣΜΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Πεύκης – Λυκόβρυσης «Ιωνία» και την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης, παρουσιάζουν το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, Πατρίδα Αξέχαστη Μικρά Ασία, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας της Βασιλικής Ράλλη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, το Μοσχονήσι της Μικράς Ασίας, και αφού δοκιμάστηκε από τη θλίψη της απώλειας και το πένθος της Καταστροφής, δόθηκε με δημιουργική ορμή στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής στην απέναντι ακτή. Η Βασιλική Ράλλη σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία της ζωής της διακηρύσσει την καταγωγή της: «Τι κι αν γεννήθηκα στη Θερμή της Λέσβου; Είμαι Μικρασιάτισσα κι εγώ. Είμαι ο σπόρος που κυοφορήθηκε μέσα στα αγιασμένα χώματα της Γης αυτής της Επαγγελίας, της ποτισμένης με ιδρώτα και αίμα ελληνικό, της σπαρμένης με τα ιερά οστά των χιλιάδων μαρτύρων, τα οποία εναποτέθηκαν στην ιερή Γη, ως παρακαταθήκη της ελληνικότητάς της». Η μαρτυρία της Βασιλικής Ράλλη ξεκινά από το Μοσχονήσι και το Αϊβαλί και αγκαλιάζει όλον τον Ελληνισμό. Ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αξία τέτοιων μαρτυριών είναι ανεκτίμητη, διότι τροφοδοτούν την ψυχή μας με πίστη και αγωνιστικότητα.
Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ είναι σε σύνθεση του Γιώργου Παπαχριστούδη. Θα προηγηθεί η ζωντανή εκτέλεση της μουσικής του έργου από τον συνθέτη και το κουιντέτο εγχόρδων, ενώ στο τραγούδι θα συνοδεύσει η μαγευτική Φωτεινή Δάρρα. Τέλος, ο Γιώργος Κέντρος θα απαγγείλει, με το καθηλωτικό του ύφος, αποσπάσματα από την Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ στο χώρο του θεάτρου θα λειτουργεί πωλητήριο με όλες τις εκδόσεις του ΙΔΙΣΜΕ.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ